Ranskassa on julkaistu kirja, joka asettaa Française des Jeuxin, Ranskan valtion arpajaisyhtiön, raaputusarvat kyseenalaiseen valoon. Toimittaja Gilles Delbosin ja Robert Ribletin kirjoittama 100% des perdants ont tenté leur chance kertoo Ribletin taistelusta FDJ:tä vastaan.
Ribletin ja Delbosin mukaan Ranskassa myydään päivittäin kuusi miljoonaa raaputusarpaa, joilla ei ole reilua mahdollisuutta voittaa. Koska jokaisessa arpasetissä on vain yksi todella merkittävän palkinnon tuottava arpa, muiden arpojen todennäköisyys voittaa vääristyy, kun tämä yksi arpa on myyty.
FDJ:n mukaan palkinnot jaetaan täysin sattumanvaraisesti. Riblet on yrittänyt todistaa päinvastaista jo vuodesta 2001. Ribletillä ja Delbosilla on luonnollisesti kirjassaan sisäpiirin tietoa ja väite, jonka mukaan FDJ olisi ollut valmis maksamaan hiljaisuudesta 450 000 euroa. Riblet on menestynyt oikeudessakin jonkin verran, FDJ:n on täytynyt lisätä arpoihin teksti ”Kun ostat tämän arvan, osa voitoista on jo voinut mennä.” FDJ on puolestaan haastanut Ribletin oikeuteen kunnianloukkauksesta.
Jutussa on herkullisia aineksia: salaliittoteorioita, oikeusjuttuja, isoja rahoja, ranskalaista draamantajua… Mielenkiintoinen juttu, kaikin puolin. Sama pätee tietysti Suomessakin: kun Ässä-arpojen päävoitot on jo voitettu, ovatko saman erän loput arvat reiluja ostajille?